Caligrafia sau Hat, un tip de artă vizuală, adesea folosit în scopuri decorative. Cei care se ocupă de această artă sunt numiți caligrafi.

O definiție contemporană a acestei ramuri este: „arta de a modela semnele într-un mod semnificativ, armonios și ingenios. Un stil specific poate fi definit ca un font, un tip de linie, o mână sau un alfabet.

Caligrafia, care a apărut în diferite forme și în diferite regiuni geografice în diferite sisteme de scriere, a avut o importanță deosebită, în special înainte de tipărire. Astăzi, ea poate fi asociată cu arta tipografică și este adesea clasificată în funcție de sistemele de scriere sau de culturi diferite de liniilor; Caligrafie islamică, caligrafie arabă, caligrafia persană, caligrafie japoneză, caligrafia chineză , caligrafia occidentală.

Caligrafia modernă variază în funcție de tipul de scriere.  Într-o lucrare de artă în care semnele sunt exprimate într-o manieră abstractă, uneori această expresie abstractă înlocuiește lizibilitatea literelor. Deși caligrafia clasică este diferită de tipografie și fonturile non-clasice, un caligraf poate produce în toate aceste domenii; Deși personajele au fost disciplinate într-un mod istoric, ele improvizează în procesul de scriere; scrierile devenind variabile și spontane.