Ceremonia Mevlevi Sama a fost recunoscută în 2005, de către UNESCO, ca făcând parte din  ”Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity.”

In primul rând ce este un derviș?

Dervișul este un inițiat pe calea sufit.

Sema sau ceremonia dervișilor rotitori este un ritual vechi de 700 de ani ce combină recitări din poemele Mevlana (mai cunoscut ca maestrul sufit  Rumi) si  pasaje din Coran, acompaniate de muzica tradițională orientala. Dansul dervișilor se bazează pe puterea transformatoare a muzicii și a dansului sacru (sama). Călugării intră în transa si pot sa execute la nesfârșit rotiri în jurul propriei axe. O importanta caracteristica a acestui ritual este ca unește mintea, sufletul si corpul si le aduce in armonie.

“În ritmurile muzicii este ascuns un secret. Dacă l-as dezvălui, el ar nimici lumea.”

Dansul  Sema reprezintă o călătorie mistică în șapte părți, o ascensiune spirituala către „Cel Perfect” prin dizolvarea Ego-ului prin Iubire si găsirea Adevărului Divin. La sfârșitul acestei calatorii spirituale dervișul se  reîntoarce ca un om care a atins maturitatea și  perfecțiunea, capabil de a iubi și de a fi în serviciul întregii creații.

Costumul unui derviș rotitor este realizat doar din bumbac și lâna si este plin de semnificații:

Pălăria înaltă si conica reprezintă mormântul egoului, cămașa albă cu poale largi simbolizează giulgiul egoului iar mantia neagra  reprezintă părăsirea mormântului si renașterea spiritului în adevăr. Aceasta mantie este   abandonata înainte de începerea rotirii.

Rotația dervișului reprezintă condiția fundamentala a existentei noastre : totul este într-o mișcare continua, totul este o evoluție continua. Corpurile sunt compuse din atomi, iar atomii sunt compuși din nucleu (protoni, neutroni, ) şi electroni ce se mișcă (rotesc) perpetuu în jurul nucleului atomic.

Rotirea se face in sens anterior, în cerc, si are semnificații subtile. Partea stângă a cercului reprezintă lumea invizibila, iar cea dreapta  lumea vizibila, rotirea in cerc simbolizând traiectoria ființei umane prin lumea materiala pana când  spiritul se întoarce la Divinitate.

Pozițiile  dervișului in timpul ceremoniei nu sunt  întâmplătoare : brațele încrucișate reprezintă numărul unu și mărturisește unitatea cu Dumnezeu, iar deschiderea brațelor cu mana dreapta întinsa spre cer, cu palma ridicată pentru a primi binecuvântarea cereasca, si  stânga întoarsă  spre pământ, într-o mișcare stânga-dreapta în jurul inimii, reprezintă modul in care dervișul primește binecuvântările si darurile de la Divinitate si le  dăruiește oamenilor pe Pământ.